Ekspresi Raja Pop -Seni Kontemporari Pengkarya Muda (Kosmo Paper)

DENGAN tema This Is It-Black & White, pameran seni di Galeri Core Design, Subang Jaya tentu sekali akan membangkit memori buat legenda muzik tersohor, Micheal Jackson.

Sungguhpun, beliau bukanlah subjek utama dalam pameran itu, tetapi tema serta penekanan terhadap warna, tentu sekali sudah cukup untuk membawa semua seniman terlibat mengenang ikon pop itu.

“Sebenarnya tujuan pameran ini adalah untuk mengetengah seni kontemporari. Seni melangkaui lukisan semata-mata kerana di Core Design, kami percaya, pengumpul seni mula berganjak daripada seni aliran utama kepada yang lebih kompleks dan rumit,” jelas Perunding Seni di Core Design, Scarlette Lee.

Sambil berjalan ke arah sebuah arca kinetik yang diperbuat daripada papan kayu, Scarlette mengakui, seni sofistikated mula menjadi pilihan pengumpul seni dan penghias kediaman mahupun lokasi komersial. “Apa yang menarik pada pameran ini adalah ia mengumpul artis yang agak ramai dengan hasil seni kontemporari yang muda-muda belaka, menepati cita rasa zaman sekarang,” kongsinya.

Satu-satunya artis wanita yang dilihat di Galeri Core Design, Anniketyni Madia, 25, anak watan Sarawak itu memilih untuk mempamerkan seni arca kayu. Penglibatannya dalam bidang itu sudah bermula sejak tiga tahun lalu.

“Saya memilih arca, satu bidang seni yang amnya tidak diminati wanita kerana saya sukakan imej 3D,” kata Anniketyni yang kini sedang melanjutkan pelajaran Ijazah Lanjutan dalam bidang Seni Halus, pengkhususan dalam Matematik di Universiti Sains Malaysia (USM).

“Saya suka mempersembahkan sesuatu yang berbeza dan bersifat maskulin kerana ia menggambarkan diri saya,” akuinya yang sukakan cabaran dan kelainan. Arca wanita muda itu antara yang menarik perhatian sejurus anda memasuki galeri itu kerana bentuknya yang geometrik membabitkan banyak ukuran dan penelitian.

Tarian dan lagu Michael Jackson


Comments are closed.